"Поет на месеца": Марин Бодаков – поет за септември в Столична библиотека

26.09.2017
Снимка 1

 

Новият сезон на поредицата „Поет на месеца“ в Столична библиотека започва след двумесечна пауза с един от най-интересните съвременни български поети – Марин Бодаков.

Той ще чете свои стихове на 28 септември (четвъртък) от 19 ч. в Литературния клуб на библиотеката (пл. „Славейков” № 4), а за него ще говори поетесата и преводачка Надежда Радулова.

 

Читателите на Столична библиотека могат да се запознаят с книгите на автора, които са изложени във витрини на втория етаж в направление „Обслужване”.

 

Накратко за автора

Марин Бодаков (1971, Велико Търново) е редактор литература на вестник "Култура" (2000-) и главен асистент в катедра "Пресжурналистика и книгоиздаване" на СУ "Св. Климент Охридски" (2006-), където преподава дисциплините публицистика и художествена критика, критика и критически практики и др. Съдружник – заедно със съпругата си Зорница Христова и Валентина Бояджиева – в "Точица", издателство за детска образователна книжнина (2010-).

Автор на 7 стихосбирки:  

„Девство“. София: Кибеа, 1994;

Бисквити“. София: ЛИК, 1998; 

„Обявяване на провала“. Пловдив: Жанет 45; 

„Ангел в зоопарка“. София: Алтера, 2008; 

„Наивно изкуство“. Пловдив: Жанет 45, 2011 (Национална литературна награда "Иван Николов" за най-добра поетическа книга на годината); 

„Северна тетрадка“. София: Да, 2013; 

„Битката за теб“. София: Да, 2016 (Национална литературна награда "Памет" в годината на Константин Павлов). 

Между другите му публикации са "Детето зад чина" (2012), заедно със Зорница Христова, и „Преведе от…“ (2013), интервюта с български литературни преводачи.

Носител на отличията "Рицар на книгата" на Асоциация "Българска книга" в категория „Печатни медии – вестници и списания“ за 2014 г. и "Христо Г. Данов" (съвместно с Милена Кирова и Ангел Игов) в категория "Представяне на българската книга" за 2015 г. 

 

Информация: Петър Чухов

 

Марин Бодаков в "Диаскоп":

 


 

© Христина Мирчева