Фатално 13 издание на СОФИЯ: ПОЕТИКИ с гостуващи и български автори, с пърформанси, дискусии и с "Ах, Мария"

14.06.2018
Снимка 1

Тринадесетото издание на фестивала СОФИЯ: ПОЕТИКИ ще се проведе на 16 и 17 юни 2018 в София. 

Основната вечер стартира на 16 (събота) от 19:30 ч. в градинката на Кристал.

 

Преди основната вечер

От 18:00 ч. в градинката на Кристал/ FLUCA, публиката ще може да присъства на СПА: пърформънс и дискусия с участието на Ан Котън, Биляна Вучкова, Георги Тенев, Марта Спракланд, Натали Спасова и Светлана Мирчева  с модератор: Калина Гарелова. Събитието е част от интердисциплинарната резиденция „София поетически анимирана“, организирана от Фондация „Елизабет Костова“.

Основна вечер

16 юни (събота), 19:30 ч., градинката на Кристал

Гостите

Том Филипс (Великобритания/ България), Хюсеин Хабаш (Кюрдистан/ Германия), Мойца Андрей (Словения), Фахредин Шеху (Косово), Петер Андрей (Словения), Юлияна Величковска (Македония), Томаш Йонаш (Унгария), Руксандра Чесеряну (Румъния), Митко Гогов (Македония)

Програмата

1) В 19:30 ч. стартира рециталът на чуждестранните гости на фестивала, като между изпълненията им ще звучи музиката на Петер Андрей.

2) В 20:30 ч. поетите Дилян Еленков, Светозар Георгиев – ghostdog, Людмила Миндова, Росен Карамфилов, Марин Бодаков, Яна Пункина, йордан ефтимов, Петър Чухов, Лили Йовнева, Ясен Василев, Тома Марков, Румен Баросов, Стефан Иванов, Калин Терзийски, Радослав Чичев, Иван Димитров, Никола Петров, Калоян Праматаров, Иван С. Вълев ще четат по едно стихотворение, а след всеки три изпълнения ще забиват музикантите от The Mississippi Drum Machine и Surbahar.

На финала публиката ще избере своя фаворит сред поетите, който ще получи наградата на фестивала.

И още

ПроZZи с Ах, Мария - списанието за литература и други наслади

17 юни (неделя), 17:30 ч., "Макондо", ул. Триадица № 5

Една специална предпремиера: среща с писателите Деян Енев, Кристин Димитрова, Димитър Коцев-Шошо, Момчил Николов, Калин Терзийски и Елена Алексиева по повод предстоящия специален брой на „Ах, Мария“, посветен на превода на българска проза по света (и у нас).

Поезия & питания

17 юни (неделя), 19:00 ч., "Макондо", ул. Триадица № 5

Самостоятелното четене на чуждестранните гости на фестивала и дискусия с тях.

Със специалното участие на Симеон Германов (акустична китара).

Селекция

Българските участници в СОФИЯ: ПОЕТИКИ са  селектирани от носителите на наградата на феста за 2017 Дилян Еленков и Светозар Георгиев – ghostdog, а чуждестранните – от международния селекционер Иван Христов. Сред тях по традиция са носителите на наградата от предходните три издания.

Унгарското участие

се осъществява със съдействието на Унгарския културен институт при Посолството на Унгария в София и с финансовата подкрепа на Програма Publishing Hungary – Институт Балаши при Министерството на външните работи и външноикономическите връзки на Унгария.

Фестивалът СОФИЯ: ПОЕТИКИ  е част от Календара на културните събития на Столична община.

 

Повече за международните участници
 

 

  1. Руксандра Чесеряну е родена в Клуж, Румъния, 17 август 1963 г. През последните две десетилетия тя утвърждава себе си като важен румънски поет и прозаик, носител на многобройни литературни отличия. Тя е също преподавател във Филологическия факултет (департамент Сравнителна литература) в Клуж, член на Център за изследване на Въображаемото (Phantasma) и ръководител на Уоркшопове за творческо писане, Клуж. Автор е на 8 поетични книги: „Градина на желанията” (Клуж: Echinox, 1993); „Зона Живот” (Клуж: Dacia, 1993); „Падане над града” (Сибиу: Transpress, 1994 – носител на наградата за поезия на Сдружението на писателите на Клуж) „Шизоиден океан” (Тимишоара: Brumar, 1998); „Венеция с виолетови вени. Писма на една куртизанка” (Клуж: Dacia, 2002); „Кома” (Букурещ: Vinea, 2008 – носител на наградата за поезия на Сдружението на писателите на Клуж) и др. Три поетични книги на Чесеряну са издадени на английски език, две на италиански и една на унгарски. Тя е също автор и на седем книги с проза. Една от нейните прозаични книги е публикувана на унгарски език 2009. Нейният роман Angelus е преведен на английски и публикуван в САЩ през 2015 г.  

Руксандра Чесеряну също е виден изследовател. Автор е на 8 академични монографии, последната от които „Бегълците – бягства от затвори и лагери през ХХ в.” (Яш, Polirom, 2016, получила наградата PEN Румъния за 2017 г.).

  1. Том Филипс е роден в Айлъсбъри, Бъкингамшир, Великобритания през 1964 г., но сега живее в София. Като писател на свободна практика неговото творчество включва поезия, драма, проза, художествена документалистика и журналистика. Неговата поезия е публикувана в много списания, антологии и брошури, а така също и в самостоятелните книги като „Непознати Преводи/Unknown Translation (Scalino, 2016), „Новосътворение Земя” (Two Rivers Press, 2012) и „Горяща Омаха” (Firewater, 2003). Бил е превеждан на български, сръбски, румънски и албански. Основател и редактор е на списанието „Балканската поезия днес” (Red Hand Books). Освен поезия Том е автор и на повече от 20 пиеси: „Няма време за надежда” (Ship & Castle, 2017); „Крайбрежни укрепления” (Theatre West, 2014), „100 мили на север от Тамбукту (Theatre West, 2013) и др. Като журналист Том Филипс е сътрудничил както на вестници като Guardian and Tribune, така и на културни списания и на онлайн издания. Неговата най-дълга връзка обаче е с базирания в Бристол седмичник за изкуство и забавления Venue, за който той работи вече повече от 15 години.

  1. Хюсеин Хабаш е поет от Африн, Кюрдистан, който живее в Бон, Германия. Роден е през 1970 г. Пише на кюрдски и арабски. Негови стихотворения са превеждани на много езици, между които английски, немски, испански, френски, китайски, турски, албански, узбекски, руски, румънски и др. Автор е на следните книги: „Бежанци през река Иврос” (издателска къща Sanabel, Кайро 2004), „Заблудите на Салим Баракат” (издателска къща Alzaman, Дамаск 2009), „Дървета с настроение” (на румънски, издателска къща Ars Longa, Букурещ 2017), „Две дървета” (на испански, книга публикувана от Международния поетичен фестивал в Ел Салвадор 2017). Участвал е в множество международни поетични фестивали в Колумбия, Никарагуа, Франция, Пуерто Рико, Мексико, Германия, Румъния, Литва, Мароко, Еквадор, Ел Салвадор, Косово, Коста Рика и др. 

  1. Петер Андрей е поет и певец, музикант и музикален продуцент от Словения. Започва своята сценична дейност през 80-те години като член на легендарната група Lauženki iz nahkasla, която изпълнява микс от музикални балади и пародии като концертира предимно в областта Щирия. Оттогава той е издал 10 музикални албума. Композирал е музика за стихотворения на Пол Елюар, Федерико Гарсиа Лорка, Бертолт Брехт, Отон Жупанчич, Ерика Воук, Алеш Штегер и много други. Като поет с китара той е участвал в множество фестивали в Словения и извън нея. Музиката му е била изпълнявана на много сцени в Дания, Ирландия, Германия, Полша, Австрия, Босна и Херцеговина, Сърбия и Хърватия.

  1. Мойца Андрей е родена през 1973 г. в Марибор, Словения. Завършила е и преподава словенски език и литература в Марибор. Нейни стихотворения са превеждани на словашки, хърватски и македонски езици. Автор е на стихосбирките „Никога не казвай, че няма тайни” (Литературно общество Марибор 2000 г.), „Аз раста до теб” (сборник с детски песни, издаден заедно с музикално CD с мелодии, композирани от Петер Андрей, начално училище Prežihov Voranc и клуб Ку-Ку, Марибор 2013 г.), „Дъжд в люлката” (Литературно общество Марибор, клуб Ку-Ку и културен клуб Номади, 2015 г.) и илюстрираната кратка история „Когато Ян се катери в книгата”, в съавторство с илюстратора Кая Лукач и музиканта Петер Андрей, Руше 2017 г.).

  1. Фахредин Шеху е поет, прозаик, есеист и независим изследовател в сферата на световното духовно наследство и обредната естетика. Роден е в Раховец, югоизточно Косово, през 1972 г. Завършил е Ориенталистика в Университета на Прищина. Страстен почитател на калиграфията, той работи активно за откриването на нови възможности и техники за тази специфична форма на пластично изкуство. Автор е на следните книги: „Монахинята” (сборник с мистични поеми, издаден от самия автор 1996 г.), „Невидима множественост” (поетична проза, издадена от самия автор 2000 г.), „Нектарина” (трансцедентално-епически роман, издателска къща Rozafa, Прищина, 2004 г.), „Стихиен 99” (кратки поетично-мистични разкази, Център за позитивно мислене, Прищина 2006 г.) и др. Негови книги са публикувани в САЩ, Великобритания, Португалия и Сърбия. Превеждан е на много други езици. Участвал е в множество литературни фестивали в Косово и по света. Носител е на редица престижни литературни награди. Артистичен директор е на Международния поетичен фестивал „Поезия и вино” в Раховец, Косово.

  1. Юлияна Величковска е родена 1982 г. в Скопие.  Автор е на монографията „20 години „Поетична нощ във Велестово“ (2009, ПНВ), стихосбирките „Комари“ (2010, ПНВ) и „Отворена книга“ (2017, ПНВ Публикации) и романа „Годишни времена“ (2014, ПНВ Публикации). Пише поезия, проза, а така също и превежда. Нейни стихотворения са преведени и публикувани на няколко езика, между които: китайски, английски, сръбски, хърватски, словенски, холандски, албански, чешки, италиански и български. Включена е в няколко антологии на македонската съвременна поезия издадени в Македония, Сърбия, Чехия и Италия, како и в една антология на световната съвременна поезия, издадена в Китай. Тя е член на организационния комитет на фестивала „Поетична нощ във Велестово“ – Охрид. Член е на Съюза на писателите на Македония. Основател е на издателската къща ПНВ Публикации, Скопие. Нейният роман „Годишни времена“ беше издаден на бъгарски език през април 2017 г. от издателство „Ерго“, София.

  1. Mитко Гогов е роден 11 ноември 1983-та година в Скопие, Македония. Пише поезия, кратки разкази, есеистика и публицистика. Неговото творчество е превеждано и включвано в няколко антологии, стихосбирки и списания за литература и изкуство в Индия, Пакистан, Филипините, Китай, Израел, Мексико, Сърбия, Хърватска, Албания, Косово, Гърция, Бъгария и др. Неговата първа стихосбирка „Ледена вода” излиза в Сърбия (2011) и в Македония, в поредицата „Огньове“ на издателство „Антолог” (2014). Като концептуален художник е автор на няколко изложби, инсталации, пърформанси, сценографии и мултимедийни проекти, реализирани в Норвегия, Франция, Италия, Сърбия, Бъгария и др. Председател е на Сдружение за развитие на културата и защита на културното наследство „Контекст – Струмица“, а така също и представител на глобалното движение „100 хиляди поети за промяна“ в Македония.

  1. Томаш Йонаш  е унгарски поет и писател.  Автор е на стихосбирките "Племе" (2016), "Забавено сгромолясване" (2013), "Доброволен слепец" (2008) и др. Участва в антологията "С температура 36 градуса" - поетична антология на единадесет езика, издадена по повод 100-годишнината от рождението на унгарския поет Атила Йожеф. Автор е така също на прозаичните книги "Цигански времена" (1997), "Съжалявам, че бях твой слуга" (2002), "На моите бащи, на моите синове" (2005), "Доброто момче" (2006), "Татетатетате" (2013). Носител е на литературните награди Янош Аран, 1999; стипендия Жигмонд Мориц, 2005; Артисюс, 2006; Золтан Зелк, 2008; Егон, 2009; Литературно настояще, 2013 и др.

 

Очаквайте в следващите дни по едно стихотворение от гостуващите автори в "Диаскоп".

 

Информация: Иван Христов, София: Поетики

 


 

© Христина Мирчева

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.