Какво да четем?

22.06.2014
Снимка 1

В рубриката "Нови книги"

"Писането, Федре, крие може би тази опасност и действително прилича на живописта. Защото и нейните рожби стоят пред нас като живи. Но запиташ ли ги нещо, мълчат, изпълнени с достойнство. Същото и при писаното слово. Може да ти се стори, че то схваща какво казва. Но ако речеш да разбереш нещо от онова, което ти говори, и го запиташ, то ти разкрива само едно, винаги едно и също"

Сократ, "Платон. Диалози", 554-555

 

ПОЕЗИЯ

 

ПРИЛИВ НА ТРЕВИ

ЕДВИН СУГАРЕВ

  Издател: Фондация „Литературен вестник” 2014
Брой на страници: 40
Корици: меки
Език: български
Размери: 13x21
ISBN: 9789549602357
Цена: 7лв.
 
 

Тази книга беше съставена отдавна – в Делхи през 2000 г., когато реших да направя двуезично издание на малка част от хайку-поезията, която бях изписал дотогава. Обърнах се към Мария Кръстева с молба да направи преводите – и тя се справи достойно с тази повече от трудна задача.

Проектът беше изоставен поради някакви житейски неразбории – и сега се връщам към него, но не заради себе си, а заради Мария. С нея ме свързваха дълги и противоречиви отношения, плод на които са прекрасните ни деца Йоан и Кристиан. В живота се разминахме, но връзката ни в пространствата на духа винаги е била жива и истинна.

На светлата ù памет посвещавам този прилив на треви, който е наше общо дело. Дано тези стихове станат причина да си спомним за нейната съпричастност и доброта, за прекрасните ù стихове от „Тебе поем“, за светлата ù отдаденост на Бога.

Едвин Сугарев

 

НО ПОЕЗИЯ 3

СПИСАНИЕ

ИК "Пергамент", юни  2014
Илюстрирано с дигиталните колажи на Моника Михайлова
Фотографията върху корицата е на Ели Иванова
Брой страници: 152
Цена: 12 лв.

 

Третата книжка на списание НО ПОЕЗИЯ излезе от печат. Ще я познаете в книжарниците по стоманено хладната обвивка и по топлото бяло тяло на страниците с безобразна поезия вътре. Накратко:

безобразният брой ни повежда по следите на визуалната поезия
отбива се при дада
свива към спомена на Севдалин Генов за Маргарит Минков 
и един щурец
среща ни с Екатерина Григорова и надаваме ухо към 
тъмния тон в 9 нейни стихотворения
Ангелина Василева споделя за ежегодния Софийски салон на поезията
Чешо Пухов и Живка Василева кръстосват шпаги на полето на поетическия нонсенс
Оливие Кузен отправя предизвикателство към франкофоните
безобразен брой без Никита Нанков би бил като неандерталец без папая
Калин Петров ке помни пъдя
а Найден Коев артистично размества букви
докато Марин Колев ги използва за строителен материал
 
прехвърчат стихотворения от Константин Кучев, Весела Кучева, Катя Белчева, 
Александра Христова, Албена Тодорова, Бети Файон, Нели Добринова, 
Русен Дойков, Галина Борисова, Гугъл, Ивайло Радославов, Левена Филчева
 
НО Поезия
 
 
ПРОЗА
 
 
 
ИК "Жанет 45" 2014
Редактор: Недялко Славов
Художник: Кирил Златков
Брой на страници: 100
Цена: 13 лв.
 
Впечатляващ дебют. Рядко едно перо, което за първи път се появява пред публика, може толкова категорично да плени с драматургичен талант, тънко нюансиран с поетичен поглед към света. Силвия Димитрова е убедителен, завършен, провокативен автор. Този сборник ще допише останалото.
 

Силвия Томова

Конструкциите на тези разкази – така въздушни, витражни, чупливи – носят тежките плътни послания на едно отломъчно битие – битието на човека на 21 век. Тревожна, красива, енигматична проза.

Недялко Славов

 

ВКУСЪТ НА ТВОЕТО ТЯЛО

МИЛА ИСКРЕНОВА

Издателство "Скалино" 2014

 

Книгата на Мила Искренова е биография на едно поколение.

Книгата на Мила Искренова е биография на времето.

Книгата на Мила Искренова е биография на съвременния танц в България.

Дневникът на Мила е шокиращ с близостта,  до която тя допуска читателя. Аз дори се отдръпнах. Когато някой се оголва до такава степен пред теб, ти се отдръпваш, за да можеш да възприемеш случващото се. В дневникa си Мила е без кожа. Само емоция. В творчеството си тя трансформира тази емоция в страстно изкуство.

Дневникът е само част от книгата на Мила Искренова. В книгата има поклон пред големите Учители в изкуството на танца. Това е другият дневник – дневникът на водачите – Морис Бежар, Пина Бауш, Марта Греъм. Дневниците се преплитат, преливат и изразяват чрез спектаклите на Мила Искренова.

Розалия Радичкова

Целта на Мила Искренова е не просто да обговори основните проблеми на съвременния танц и неговото „великолепно и злополучно“ българско битие, да се вгледа в аспектите на танцовата естетика и сценично изкуство, да обсъди световните тенденции и образци, като танца на Мърс Кънингам, Пина Бауш, но най-вече да разкрие живота и битието на твореца, взаимодействието му със средата, работата му с тялото и изразяването на духовната материя. Да покаже живота като творческа отдаденост, а изкуството като начин за себеоткриване, себепознание и неповторима и примамлива форма за дълбока комуникация с останалите хора.

Петър Пламенов

Вкусът на неговото тяло е ароматът на нейната душа. Тя е Мила Искренова, а Той – всичко останало.

Тази книга не може да бъде разказана. Няма сюжет. Но може да бъде изсвирена, защото е партитура или друга знакова съвкупност, възхитително категорична.

Толкова е богата и единна, че докато я възприемах на малки глътки, ми хрумна оксиморонът: „Соло оркестър“.

Композирана е по законите на речевата предкласика, а е изпълнена чрез всички синоними на движението. Толкова е лична, че думите в нея излъчват само онова значение, което читателят има нужда да им придаде. В тази книга различни словесни същности – есета, дневници, наблюдения, истории, рефлекси, фрагменти (от ежедневието и еженощието) – пулсират с еднаква вибрационна честота – тази на самата Мила Искренова.

Неда Антонова

 

БИОГРАФИИ. МЕМОАРИ

 

ЗАКЛЮЧЕН СЪМ В МИСЪЛТА ПО ТЕБЕ...

 

Издателство: Сиела 2013
Формат: 14х21 см.
Брой на страници: 184
ISBN: 9789542814214
Цена: 15 лв.
 
Разполагаме с уникална кореспонденция, чиято публикация ще бъде сериозно предизвикателство към най-новата българска история, култура и духовност. Наситени с дълбок емоционален заряд, писмата на Васил Стоилов до Соня Димитрова пренасят удоволствията и тревогите на един голям творец през времето непомръкнали, с непокътнат стремеж към чистота и изящество в общуването, пренасят и съхраняват неизповедима тайната на любовта днес, когато скандалите и сензациите са инфектирали изцяло публичността. Творческите знаци на една невъзможна любов, каквато безкрайно одухотвореният Стоилов е носел към Соня Димитрова, са упование във време, когато чувствата са мимолетни, а високата култура е поставена на изпитание, както никога досега.
 

Марин Бодаков

Художникът Васил Стоилов (1904 - 1990) е фигура от първа величина в историята на българското изкуство, по-малко известни са неговите опити в полето на словестността. Новото издание, подготвено от Румяна Пашалийска, не просто продължава усилията й на задълбочен литературен изследовател и не само допълва известното с нови сведения.То представя в неочаквана светлина значими фигури в културния живот на България от доста десетилетия. Непознатите писма на Васил Стоилов говорят на първо място, разбира се, за своя автор, за неговата душевност, но те представят психологията на една културна прослойка, която вече нe e сред нас, но която е оставила своя отпечатък върху българската култура.

Николай Аретов

Кореспонденцията на големите творци е един от лесните начини да се навлезе в техния свят не през главния вход. Особено важи това за любовните писма. И макар винаги да съществува подозрението, че те са част от едно пространство, което не бива да бъде достояние на всички, истината е, че тъкмо в тях един творец може да бъде видян без маската на официалното общуване, в което вчесва мислите си в разбираема форма. Писмата на Васил Стоилов до Соня Димитрова са ценни не само със светлината, която хвърлят върху личния живот и творческата лаборатория на един от най-значимите художници на ХХ век, но и с историческото познание за ситуацията на твореца в различни моменти от българската история. Това издание е важно не само като биографичен извор за живота на голям художник, но също толкова и за интелектуалната история на нацията.

Йордан Ефтимов

 


 

Предишни издания на "Какво да четем?"

Диаскоп, 20 май 2014 - 26 май 2014

Диаскоп, 27 май 2014 - 02 юни 2014

Диаскоп, 10 юни 2014 - 16 юни 2014

 

"Какво да четем?" е продължение на рубриката НОВИ КНИГИ.

Рубриката НОВИ КНИГИ може да проследите в Хронология на публикациите на ДИАСКОП тук:

Година 2013

Година 2014

 

"Какво да четем?", която няма амбицията да обхване целия океан от четива,  отразява предимно книги и автори, които вече са част от "Диаскоп" и не са публикувани в рубриката НОВИ КНИГИ.

 

©Диаскоп

Разполагаме с уникална кореспонденция, чиято публикация ще бъде сериозно предизвикателство към най-новата българска история, култура и духовност. Наситени с дълбок емоционален заряд, писмата на Васил Стоилов до Соня Димитрова пренасят удоволствията и тревогите на един голям творец през времето непомръкнали, с непокътнат стремеж към чистота и изящество в общуването, пренасят и съхраняват неизповедима тайната на любовта днес, когато скандалите и сензациите са инфектирали изцяло публичността. Творческите знаци на една невъзможна любов, каквато безкрайно одухотвореният Стоилов е носел към Соня Димитрова, са упование във време, когато чувствата са мимолетни, а високата култура е поставена на изпитание, както никога досега.

Марин Бодаков

                                                                                  

Художникът Васил Стоилов (1904 - 1990) е фигура от първа величина в историята на българското изкуство, по-малко известни са неговите опити в полето на словестността. Новото издание, подготвено от Румяна Пашалийска, не просто продължава усилията й на задълбочен литературен изследовател и не само допълва известното с нови сведения.То представя в неочаквана светлина значими фигури в културния живот на България от доста десетилетия. Непознатите писма на Васил Стоилов говорят на първо място, разбира се, за своя автор, за неговата душевност, но те представят психологията на една културна прослойка, която вече нe e сред нас, но която е оставила своя отпечатък върху българската култура.

Николай Аретов

 

Кореспонденцията на големите творци е един от лесните начини да се навлезе в техния свят не през главния вход. Особено важи това за любовните писма. И макар винаги да съществува подозрението, че те са част от едно пространство, което не бива да бъде достояние на всички, истината е, че тъкмо в тях един творец може да бъде видян без маската на официалното общуване, в което вчесва мислите си в разбираема форма. Писмата на Васил Стоилов до Соня Димитрова са ценни не само със светлината, която хвърлят върху личния живот и творческата лаборатория на един от най-значимите художници на ХХ век, но и с историческото познание за ситуацията на твореца в различни моменти от българската история. Това издание е важно не само като биографичен извор за живота на голям художник, но също толкова и за интелектуалната история на нацията.

Йордан Ефтимов

 


- See more at: http://www.diaskop-comics.com/article.aspx?id=905#sthash.CkjXw4tC.dpuf