Пейзажи и портрети на невидими хора от изложбата "Извървени пътища" на Владимир Пенев в галерия Ларго

21.09.2020
Снимка 1

Арт галерия Ларго представя

Владимир Пенев

Извървени пътища

изложба – живопис

24 септ. 2020 – 13 окт. 2020

Откриване: 24 септ. 2020  от 18:30 часа 

Стихосбирката „Аз, глас и съвест на епохата“ на поета Пеньо Пенев

ще бъде представена от известния изкуствовед и издател Иван Гранитски

На 24 септември 2020 година Арт Галерия Ларго ще представи за първи път в своите изложбени зали неповторимия и колоритен поет с четка - Владимир Пенев. Експозицията се нарича „Извървени пътища“ и представя серия от живописни пейзажи и портрети на „невидимите“ хора, с които Владимир е известен. По време на откриването на изложбата ще бъде представена и стихосбирката „Аз, глас и съвест на епохата“ на неговият баща - поета Пеньо Пенев. Книгата ще бъде представена от известния изкуствовед и издател Иван Гранитски.

За своето творчество художникът споделя:

„Една сграда, едно дърво, една човешка фигура имат свой скрит вътрешен заряд, своя логика и живот. Впечатлилата ме външна изобразителна реалност е подтик в картините ми да се стремя към драматургична последователност, скрита фабулност, ако щете- сюжетност. Целта на всичко е постигане на контакт със скритите, амбивалентни, подсъзнателни страни на нещата и предметите, които ни заобикалят.“

Това, което като че ли се усеща най- силно в творбите в изложбата на Владимир, е една мека меланхолия, една красива самота и нежен есенен полъх. В серията с характерните за творчеството му пейзажи с дървета ще видим един пробиващ облаците топъл лъч в контраст с сумрачните и хладни хълмове, от които дърветата са изправили стебла, изпъвайки клоните си в опит да излязат от тъмнината и да си откраднат малко светлина. Художникът умело използва познанията си за композиция и цвят, като не се притеснява да набляга на играта на топло и студено, тъмно и светло, високи и ниски хоризонти.

Кръглите платна „Чадъри I”,” Чадъри II” и „Дъжд I”, „Дъжд II” пък ще ни разкрият красивата гледка на настъпването на есента. Мокри павета, хладни капки и забързани хора, нарамили чадърите си, мъчейки се да си пробият път в тълпата. Всички се опитват да се предпазят от дъжда, никой не смее да махне чадъра от главата си и да остави есента да измие очите му, да спре за момент и да оцени омайния аромат и уютната хладнина на сезона.

В картините „Остров за двама I” и „Остров за двама II”, „Извървени пътища“ и „Тъжна неделя“ не е нужно човешките фигури да имат лица, за да усетим емоцията им. Владимир успява да създаде атмосфера и настроение чрез умелото използване на цвят, композиция, сюжет и онази магия, която позволява на художника да накара зрителя да усети това, което не е буквално изобразено. Ще видим или по- скоро усетим в тях тъга, загадъчност, нежност, самота, хладен флирт, несподелени чувства, съблазън и желание, жажда за абсент и привкус на тютюн… и още много други емоции, които Владимир, съзнателно или несъзнателно, е успял да закодира във всяка мазка с четката си върху платното. Серията се нарича „Маса за двама“ и за нея известния изкуствовед Иван Маразов пише: „Темата му позволява да развие отношенията между мъж и жена“ и „… сякаш, за да засили ефекта на отчуждението (изолирането от света или отсъствие на връзка между двамата) Пенев много често ги преобръща с главата надолу един към друг. А кръглата форма придава на семантиката по- мащабно измерение.“.

А за Владимир Пенев като творец проф. Десислава Минчева разказва:

„Владимир Пенев е наблюдател, който обаче сякаш не вижда действителността, а ни поднася личната си представа за нещата от живота. Улиците в картините му са части от нереални светове, където неизменно някоя красива жена е застинала в очакване…“

„Той е мъж, който премина през всички изкушения и страсти и си остана чист.“

Варненската публика ще може да се запознае с романтичното и поетично творчество на Владимир Пенев в първата му самостоятелна изява в пространствата на Арт Галерия Ларго. Цялата експозиция има звученето на една носталгична приказка, един красив свят, далечен, може би сънуван, но със сигурност съществуващ в творбите на Владимир Пенев.

Ако искате да тръгнете по „Извървените пътища“ на Владимир, ще ви очакваме на откриването с участието на художника на 24 септември 2020 г. от 18:30 часа в Арт Галерия Ларго, ул. Хан Крум №8, Варна. По време на откриването изкуствоведът Иван Гранитски ще представи и книгата „Аз, глас и съвест на епохата“ на поета Пеньо Пенев. Изложбата продължава до 13 октомври 2020 г.

 

Информация: Нели Вълчева, галерист

 

Владимир Пенев в "Диаскоп":

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.