Какво виждат в "Лицето на живота" художниците Тотка Григорова, Стилиана Георгиева-Stella и Върнън Джоунс

04.01.2021
Снимка 1

Галерия Орфей и Диаскоп представят

Лицето на живота

Празнична колективна изложба

14 декември 2020 - 31 януари 2021

Бул. Марица 91, Пловдив

Мото на изложбата:

≈ Вяра в ценността на живота и сила да се побеждават неуредиците ≈

Нито болести, нито врагове, нито бедност, нито старост не могат да отнемат наслаждението от изкуството. Да приближим изкуството към живота и самия живот да превърнем в изкуство – това е идеята и желанието на всички участници в предстоящото на идващите празници събитие.

 

Тотка Григорова

Какво казва художничката за себе си?

≈ Изследователските ми интереси са насочени към изкуствознанието и иконографията -изображения на Кирил и Методий, изображения на ангели и архангели в източно-православната иконография.

Работя в сферата на живописта, рисунката, иконографията,проектирам и изпълнявам стенописни техники като витраж, зграфито, мозайка. ≈

 

Тотка Григорова е родена в гр. Бургас на 24.09.1980 г.

На 15.07.2017 защитава докторска дисертация в ПУ „Паисий Хилендарски“ на тема „Между Светлината и Словото – архангелските образи в иконографията“ с научен ръководител доц. д.и.н. Димо Чешмеджиев

От 02. 03. 2014 – до 01. 03. 2017 г. е докторант във ФИФ на ПУ „Паисий Хилендарски“

От 2003 – до 2005 г. – магистър по стенопис във ФИИ на Национална художествена академия - София

От 1999 – до 2003 г. – бакалавър по катедра „Стенопис“ във ФИИ на Национална художествена академия - София

От май месец 2018 г. е главен асистент в Кирило-Методиевски научен център на БАН.

Била е хоноруван преподавател по дисциплините: „История на българското изобразително изкуство и архитектура“, „История на пластичните изкуства“ „Декоративно изкуство“, „Живопис“  и „Рисуване“ към катедра Естетическо възпитание на ПУ „Паисий Хилендарски“, педагогически факултет.

А също и учител по рисуване, живопис, стенопис в НХГ „ЦанкоЛавренов”, Пловдив.

Тотка Григорова е дъщеря на известния пловдивски живописец - пейзажист Петър Григоров.

В изложбата "Лицето на живота" Тотка Григорова участва с живопис.

 

Стилиана Георгиева - Stella

Стилиана е Родена в Пловдив.

 Завършва Национална гимназия за сценични и екранни изкуства –Пловдив.

 Има участия в изложби и е носител на награди, някои от които:

 2002 – първа награда от галерия „Ромфея” за националния конкурс „Аз съм българче”

2003 – Първо място за проект на марка „Не на дрогата”

2004 – Сребърен медал от европейскaта изложба „Евроминимакс” за колекцията „Жената в изкуството” – филателия и карти максимум (носител на 12 сребърни и бронзови награди)

2005 – две почети дипломи и специално писмо-поздравление от Вселенския Патриарх Вартоломей за изложбата на Балканския форум в Галерията за византийско изкуство, гр. Солун

От 2008 година сътрудничи на международната комикс-енциклопедия „Lambiek” за представяне на класическите български комикс  автори.

 2013 г. -  изложба „Творчески погледи” - алегорични илюстрации на тема „Сезони” и персонажи от легендата за крал Артур,  галерия „Жорж Папазов”- Пловдив, 15 януари 2013

 Участия в общи годишни изложби на НГСЕИ – Пловдив с класен ръководител Николай Няголов, директор Емилия Арабаджиева

 Завършва с отличие по специалността „Театрален, кино и телевизионен декор”, випуск 2013, НГСЕИ – Пловдив

 Художник на комикси към Учебно помагало по БЕЛ, Околен свят и Час на класа за интегриране на знанието за християнството във 2 клас , 2015 г.

В края на 2020 година излиза книгата  „Златното кандило. Живот и чудеса на Свети Климент, архиепископ Охридски“ с благословението на Пловдивския митрополит Николай и е под съставителството на свещеник Пантелеймон, клирик от едноименния храм в града. Илюстрациите, плод на двегодишен труд, са дело на младата художничка. Очаква се и филм по житието на Св. Климент Охридски по повод 1100 г. от Успението на светеца.

В интервю на въпроса защо рисува, Стела отговаря:

- Чрез рисуването създавам нова реалност, която ме кара да се чувствам добре.

Ще ви бъде интересно да прочетете отговорите на всички въпроси тук.

Страница на Стилиана Георгиева - Stella в Диаскоп.

В изложбата "Лицето на живота" Stella участва с портрети на известни пловдивски галеристи и с илюстрации на тема "Война".

 

Върнън Джоунс

 

Върнън Джоунс е роден в Уерс през 1972 г.

Върнън споделя:

≈ За първи път започнах да творя на морска тематика през 2003 г. Оттогава работя по тази тема. Целта ми е да представя моретата и океаните, и тяхната динамика по начина, по които аз ги виждам. Правил съм задълбочени проучвания на движението на водата, за да достигна до перфектното усещане, предадено чрез картината. Показвал съм свой творби във Великобритания и цяла Европа. ≈

В изложбата "Лицето на живота" Върнън участва с живописни платна.

 

В изложбата участват 12 художници.

Всеки е със свой собствен стил и техника:

Бояна Попова

Васко Тенев

Христо Керин

Мария Кукова

Тотка Григорова

Николай Няголов

Стилиана Георгиева

Стефан Георгиев

Кика Иванова

Лидия Симеонова

Лидия Пачемска – Джоунс

Върнън Джоунс

Колекцията от художествени произведения "Лицето на живота" в галерия "Орфей" е подредена в 4 части, всяка, тематично групирана на различна стена. Когато човек е принудително спрян, било от болест или други обстоятелства, той се замисля как е живял. Спомените за щастливите  и радостни мигове в изложбата са представени чрез картини, изобразяващи морска приказка, вълни, цветя, тичащи коне, слънце, голо женско тяло. По време на икономическа криза и други неподходящи за творчество условия, художниците нямат възможност да наемат модели и затова те предпочитат да рисуват изгледи от прозореца на самотното ателие - отсрещната стена е посветена на тъжните настроения. Графиката е представена под обединяваща тема "Животът такъв, какъвто е". Експозицията завършва с творби, разказващи за "Животът такъв,  какъвто трябва да бъде".

В четири отделни публикации ще Ви представяме по трима от авторите, за да имате възможност по-обстойно да се запознаете с тях.

 

Още по темата в Диаскоп:

"Художници рисуват "Лицето на живота" в галерия Орфей, Пловдив"

"Лицето на живота" през погледа на художниците Лидия Симеонова, Николай Няголов и Христо Керин"

"Лицето на живота" в картините на Стефан Георгиев, Кика Иванова и Мария Кукова

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.